Zoals mooi en luxe wonen is bedoeld
Welvaart en huisaankopen
Welvaart en huisaankopen

Welvaart en huisaankopen

Nederland is een relatief rijk land. Er wonen redelijk wat miljonairs in Nederland en ons bnp is erg hoog. Toch is er ook armoede in ons land. Naast economische welvaart is er ook een hoog niveau van geluk, één van de hoogste van de wereld. Maar hoe hangen die dingen eigenlijk samen? Zijn rijke mensen gelukkiger dan arme mensen?

Gelukkig in het bubbelbad

Voor veel mensen is het het ideaalbeeld: ergens in een villa uitrusten in je intex jacuzzi, uitkijkend over een grote stad of grote open vlakte, je nergens zorgen over maken. Maar geeft luxe nou eigenlijk wel meer geluk? Uiteindelijk misschien een beetje. Hoewel mensen met een hoog inkomen wel degelijk gelukkiger zijn dan mensen met een laag inkomen, hoeft dit nog niet gelijk met luxe te maken te hebben. Veel is ook te wijten aan stress. Geldproblemen zijn een grote bron van stress voor mensen vaak en deze niet meer hebben kan al veel schelen. Maar er zijn toch ook nog andere factoren dan dat. 

Geluk over de wereld

Nederland is een erg gelukkig land. Het is dit jaar de nummer vijf op de lijst met gelukkigste landen. Andere landen in het lijstje waren, Finland, Denemarken, IJsland en Zwitserland. Dit zijn dus allemaal hele rijke landen. Dit terwijl de minst gelukkige landen allemaal erg arm zijn. Hieruit zou je misschien al gauw concluderen dat meer geld ervoor zorgt dat je gelukkiger wordt. Toch lijkt dit niet helemaal juist. Het hoogste bnp per hoofd ligt bijvoorbeeld in Qatar, terwijl het geluksniveau daar ver weg ligt van dat van Nederland. Ook de gelijkheid en de leefomstandigheden spelen een rol, maar ook de cultuur, die in de extreem rijke kringen in Qatar echt niet al te prettig is. 

Land besturen

Uiteindelijk gaat het dus niet alleen om hoe rijk een land is, maar ook om hoe goed het bestuurd wordt. Als een land veel geld heeft en het bestuur verdeeld dit goed, dan zullen de burgers een prettiger bestaan kunnen hebben en uiteindelijk dus zich gelukkiger voelen. Echter kan het ook gaan zoals in Qatar, waar een groot deel van de bevolking niet erg gelukkig is. Maar natuurlijk is het wel van belang om geld te hebben als je het goed wil besteden. Het is ook niet gek dat arme landen dus geen geld kunnen uitgeven om zich te ontwikkelen. Als Nederland hebben we dus alsnog geluk dat we rijk zijn, hoewel dit nog niet automatisch voor geluk zorgt.