Zoals mooi en luxe wonen is bedoeld
Verschillende Soorten Lichtschakelaars
Verschillende Soorten Lichtschakelaars

Verschillende Soorten Lichtschakelaars

In een woning is schakelmateriaal erg belangrijk. Er zijn dan ook verschillende soorten lichtschakelaars verkrijgbaar op de markt. Voor veel mensen lijken al deze schakelaars erg op elkaar, maar toch hebben ze een andere werking. In dit artikel bespreken we de verschillende lichtschakelaars.

Wisselschakelaar

Onder het schakelmateriaal is de wisselschakelaar de meest voorkomende. Met een wisselschakelaar is het mogelijk om één lichtpunt vanuit één of twee plaatsen in of uit te schakelen. Het wordt dan ook wel een enkelpolige schakelaar genoemd. 

Kruisschakelaar

Een kruisschakelaar is een schakelaar met 4 aansluitpunten die wordt gebruikt om een kruisschakeling te maken. Bij zo’n schakeling is er één lichtpunt die vanuit meer dan twee punten bedient kan worden. 

Serieschakelaar

De serieschakelaar wordt ook wel de dubbele schakelaar genoemd. Deze maakt het mogelijk om twee lichtpunten vanuit één plaats aan en uit te schakelen. Het bestaat dus eigenlijk uit twee wisselschakelaars die in één inbouwdoos zitten.

Wissel-wisselschakelaar

Wil je twee lichtpunten vanuit twee plaatsen kunnen schakelen? Dan heb je de wissel-wisselschakelaar nodig. Deze bestaat uit twee normale wisselschakelaars die in één behuizing zitten. Ze bedienen beiden hun eigen stroomcircuit, waardoor je meerdere lichtpunten kan bedienen.

Trekschakelaar

Ook kan je een wisselschakelaar hebben die wordt bedient met een trekkoord, dit is een trekschakelaar. Met deze trekkoord kan je één lichtpunt vanuit één of meerdere plaatsen bedienen door aan het koord te trekken.

Bewegingsmelder

Ten slotte hebben we nog de bewegingsmelder. Dit is eigenlijk ook een soort schakelmateriaal, aangezien beweging ervoor zorgt dat een lichtpunt wordt ingeschakeld.