Zoals mooi en luxe wonen is bedoeld
Thuiswerkplek inrichten
Thuiswerkplek inrichten

Thuiswerkplek inrichten

Het is al een lange tijd landelijk nieuws, we moeten massaal meer thuis gaan werken. Het forenzen naar kantoren moet aan banden worden gelegd om de stikstofuitstoot te reduceren. Net toen de discussie in volle gang was kwam er een virus en moesten de toekomstplannen ineens uitgewerkt worden. Wat vaststaat is dat de werkplek thuis net zo goed moet worden dan in het kantoor. Maar hoe doe je dat, een thuiswerkplek inrichten?

Neem het ergonomische over

Op het kantoor staat een ergonomisch bureau en bureaustoel. Het moet geen punt van discussie zijn, als het normaal zal worden om drie van de vijf werkdagen per week thuis te gaan werken, dat je dan tijdens die drie dagen in net zo’n gezonde houding werkt dan op kantoor. Hierin moet niets aan toeval overgelaten worden. Een gegeven is dat het ergonomische best een investering kan zijn, maar dit heeft ook een voordeel. Bureau’s en bureaustoelen zijn zo duur in aanschaf omdat deze erg duurzaam zijn, en daarom is tweedehands kantoormeubilair net zo netjes dan nieuw. Omdat er veel bedrijven stoppen, of zelfs failliet gaan, is er een levendige handel in gebruikt meubilair. Het is goed mogelijk dat je een gebruikt zit-sta bureau van een gerenommeerd merk kan kopen waar geen krasje opzit.

Let op ieder detail

In kantoren is met alles rekening gehouden. Temperatuur, lichtval, luchtventilatie, en al wat meer, voldoet precies aan allerlei normen. Dit kan je het gevoel geven, ik kan een kamertje niet ombouwen tot een thuiskantoor, ik moet dan mijn huis opnieuw bouwen wil het aan dezelfde eisen voldoen. Desalniettemin is er veel te improviseren om het werkklimaat van het kantoor te benaderen. Een mogelijkheid is een mobiele airco toevoegen aan het thuiskantoor. De lucht gaat dan door filters en halen fijnstof, schimmels, en bacteriën uit de lucht. Voor de lichtval, de beproefde bureaulamp bestaat nog. Omdat er toch niemand aan de andere kant van het bureau een gesprek met je zit te voeren kan dat terugkomen, en zo kun je de thuiswerkplek inrichten.

Overwerk jezelf niet op je thuiswerkplek

Thuiswerken vraagt ook ander gedrag. Je verliest geen tijd met reizen, dus je hebt de neiging om eerder aan de slag te gaan. Voor je gevoel loopt de werkdag van het moment dat je thuis de deur uitstapt tot het moment dat je weer thuis bent. Probeer thuis net zoveel te doen dan op kantoor. Bedenk, een goede thuiswerkplek inrichten is mogelijk, maar verlaat weleens de werkplek voor een korte wandeling.