Zoals mooi en luxe wonen is bedoeld
Zo laat je jouw kunst opvallen
Zo laat je jouw kunst opvallen

Zo laat je jouw kunst opvallen

Als er iets is wat je interieur enorm veel persoonlijkheid geeft, dan is het wel kunst. Het trekt niet alleen de aandacht in je woning, maar het bepaalt ook enorm de sfeer en kan een mooi verhaal vertellen. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw kunst opvalt en de aandacht krijgt die het verdient? In dit artikel leer je meer over wat je kunt doen om je huidige kunst meer op te laten vallen.

Een nieuwe wikkel

Allereerst doe je er goed aan om je kunst te voorzien van een nieuwe omlijsting. Hierdoor krijgt het simpel een flinke opfrisbeurt. Heb je veel lichte kleuren kunst? Dan kies je voor een zwarte lijst voor een mooi contrast. Je vindt alle zwarte fotolijsten hier die je kunt gebruiken om jouw kunst meer op te laten vallen.

 

Ook bij donkere kunst passen zwarte lijsten enorm goed. Ze zorgen voor een warm gevoel en een coherent uiterlijk. Heb je toch veel donkere kunst waar je een contrast bij wilt? Dan kies je niet voor een lichte kleur lijsten, maar juist voor iets als goud, zilver of brons. Deze behouden een warme uitstraling met een mooi verloop van de donkere kunst.

Een opvallende quote

Heb jij een aantal pakkende quotes aan je muur handen? Dan kun je deze meer laten opvallen door te kiezen voor een iets grotere lijst en de binnenkant ervan te bedekken met een stofje met een opvallende print. Als dit als randje rondom de quote zichtbaar is, zorg je dat er net wat meer is om naar te kijken dan alleen letters op een witte achtergrond. Ook kun je hiermee de quote nog meer in een eigen sfeer neerzetten die de quote ondersteunt. Zo krijg je een echt spraakmakende quote in huis.

Kunstzinnige belichting

Iets waar veel mensen niet per se in willen investeren, terwijl het een hoop moois doet voor je kunst, is de juiste belichting. De reden waarom je in een museum zo goed alle details van het schilderwerk kunt zien, komt toch echt door de belichting.

 

De belichting van kunst hoeft niet ontzettend fel en groot te zijn, het gaat erom dat deze goed gericht wordt op de kunst. Hierbij moet je natuurlijk wel opletten dat je het licht niet te hard op de kunst laat schijnen, want hierdoor zullen de kleuren te snel vervagen.

 

Voor de juiste belichting kies je dus voor:

  • LED-verlichting: Deze produceren weinig warmte en UV-stralingen, die slecht zijn voor je kunst, waardoor ze dus minder negatief beïnvloed worden.
  • Dimbare lichten: Als je dimbare lichten gebruikt, kun je zelf de intensiteit bepalen en deze aanpassen naar hoeveel licht er natuurlijk al in de ruimte komt.
  • Warmere kleurtemperatuur: Voor de juiste kleur van het licht kies je het beste voor 2700-3000 K.
  • Voldoende afstand: Plaats de verlichting niet te dicht op het kunstwerk, zodat eventuele warmte toch geen invloed op het kunstwerk uitoefent.
  • Diffuus licht: Als je minder schaduwen op je kunstwerken wilt, kun je ook een diffuser of matte lampen gebruiken. Hierdoor wordt het licht namelijk beter verdeeld over de kunstwerken.

Afwisseling in plaatsen

Als laatste kun je er nog voor zorgen dat je jouw kunst kunt laten opvallen door de manier van plaatsen. Zo kun je sommige kunstwerken mooi bij elkaar aan de muur hangen of bij elkaar clusteren. Als je vervolgens een kunstwerk alleen ophangt of neerzet, valt deze hierdoor nog meer op.

 

De kunstwerken die samen opgehangen zijn krijgen juist meer kracht doordat ze elkaar ondersteunen. Er is kracht in hoeveelheid en dat wordt hierdoor ook duidelijk. Kies voor een mooie samenhang tussen de kunstwerken, waarbij ze allemaal in hun eentje iets toevoegen aan het geheel. Zo ontvangen ze allemaal hun individuele aandacht, terwijl ze ook bijdragen aan de rest van de kunstwerken.

Jouw kunstzinnige woning

Uiteindelijk is het natuurlijk altijd belangrijk om goed te kijken waar je ruimte voor hebt en welke kunstwerken je de extra aandacht wilt geven. Een klusje als dit kost flink wat tijd, dus neem deze er ook voor. Zo zorg jij ervoor dat jouw interieur straks jouw kunst enorm ondersteunt en je altijd omringt bent met je favoriete kunstwerken. Veel succes en geniet ervan!