Dinerkaarsen dienen als sfeervol en warm licht bij een diner. De kaarsen geven een behaaglijke sfeer aan iedere tafel en maken ieder diner zeer speciaal. Het is afhankelijk van De kwaliteit van de kaarsen die je koopt hoeveel branduren een kaars gemiddeld heeft. Dinerkaarsen zijn in meerdere kleuren en vormen verkrijgbaar. Dit artikel geeft meer informatie over de verschillende dinerkaarsen die je kan kopen alsmede het productieproces.
Waar bestaat een dinerkaars uit?
Kaarsen worden gemaakt uit vette grondstoffen zoals bijenwas, aardolie of dierlijke vetten. Kaarsen gemaakt van dierlijk of gedeeltelijk dierlijk vet branden vaak langer. De lont of kaarsenpit bestaat veelal uit katoen.
Welke soorten dinerkaarsen zijn er?
LED kaarsen: Moderne kaarsen die gebruik maken van led technologie.
Rustieke kaarsen: De rustieke kaars bezit vaak unieke structuren.
Drijfkaarsen: De drijfkaars kan in water gezet worden, blijft drijven en branden.
Geurkaarsen: Deze geven een heerlijke subtiele geur.
Druipkaarsen: Druipkaarsen kaarsen geven veelal een nostalgische sfeer.
Doopkaarsen: Doopkaarsen zie je vaak terug bij ceremonies en als gift.
Bolkaarsen: Bolkaarsen zijn, zoals de naam al verklapt, mooie ronde kaarsen.
Stompkaarsen: De stompkaars is een kaars die al eeuwen gebruikt wordt.
Hoe worden dinerkaarsen gemaakt?
Een hele bekende manier van kaarsen produceren is het dompelen van kaarsen. Dit bestaat al sinds de oudheid. Het dompelen is ook bekend onder de naam tonken. Het dompelen neemt veel tijd in beslag en daarom zijn er andere productiemethodes ontstaan in de loop van de tijd. Gieten is een geliefde techniek waarbij het maken van kaarsen aanzienlijk korter duurt. De kaars wordt hierbij in één handeling gemaakt en in de juiste vorm gegoten. Onderstaande tekst geeft meer informatie over de productietechnieken kaarsen dompelen en kaarsen gieten.
Kaarsen dompelen
Bij dit proces wordt de dinerkaars in een vat met gesmolten stearine(dierlijk) of paraffine geplaatst. Het onderdompelen in het vat vindt vaak minstens twee keer plaats. De eerste laag moet echter goed uitgehard zijn om aan de tweede laag te kunnen starten. Het is afhankelijk van de gewenste grootte van de kaars of men de kaars nog een aantal keer blijft onderdompelen.
Kaarsen gieten
Het gieten van dinerkaarsen vindt op grote schaal plaats. Vaak worden bepaalde structuren aan het gietmateriaal toegevoegd om een unieke kleur of structuur te realiseren. Het gieten van kaarsen vindt zijn oorsprong in de 15e eeuw.
Het gietproces maakt gebruik van stollend kaarsvet waarbij geroerd wordt door het gietmengsel. Dit mengsel wordt ingezet voor de productie van de kaars.
Bron: in2meubels.nl